Ne zárt ajtók mögött döntsenek!

 

Borboly Csaba tisztességes versenyt és változást szeretne 

Február végén tisztújító kongresszust tart a Romániai Magyar Demokrata Szövetség. Eddig Eckstein Kovács Péter elnöki tanácsos jelentette be szándékát, hogy indulni kíván a szövetségi elnöki székért. Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnökének neve is felmerült a szóba jöhető jelöltek között. Kérdésünkre azt válaszolta, megtisztelő számára, hogy gondoltak rá, de egyelőre úgy érzi, a Székelyföldön van tennivalója. 

Örül a többes jelölésnek, mert, mint mondta, így lesz „tisztességes” a versengés, és nem zárt ajtók mögött döntik el, ki legyen az elnök. 

          – Megtisztelő számomra, hogy sokan emlegetik a nevemet, örülök ennek, de úgy érzem, Székelyföldön, Hargita megyében rengeteg olyan tennivalóm van, amit szeretnék befejezni. Ellenben azt is szeretném, ha az RMDSZ országos felépítése változna, és az önkormányzati világ érdekei, a hétköznapok gondjai, legyen szó vidékfejlesztésről, egészségügyről, oktatásról, tehát a mindennapi problémáink szempontjából a szervezetet úgy alakítanánk, hogy ezekre jobban figyeljen oda. 

          Örvendek, hogy máris megjelentek a jelöltek, mert akkor lesz tisztességes a versengés, amennyiben a mostani szövetségi elnök nem vállal újabb mandátumot, hanem előtte egy héttel, zárt ajtók mögött dől el, ki legyen az, aki az erdélyi magyarság érdekeit a legfelsőbb szinten képviselje. Úgy gondolom, most kell megjelenjenek azok az emberek, akiknek a javaslatait, a véleményét széles körben megvitathatjuk, és ne az győzzön, aki az én barátom barátja, és nagyon sok barátja van, hanem az, aki mögé felépíthető egy teljesen új elképzelés, és akit az emberek megismerhetnek. 

          – Mi a véleménye az RMDSZ kormányzati részvételéről? 

          – Úgy gondolom, kormányzati szempontból a lehetőségből, amit ki lehetett hozni egy ilyen válságos időszakban, nagyon sokat megvalósítottunk. Azt kértem a TEKT-en, legyen prioritása az RMDSZ-nek a Gyalu–Nagyvárad közötti autópályaszakasz, hiszen ez a teljes erdélyi magyarságnak fontos. Nemrég voltam a székelyföldi panziósok találkozóján, ott is elhangzott, hogy turisztikai, de bármilyen szempontból az autópálya nagyon fontos, és az RMDSZ ki kell álljon ezért. Azt is szeretném, ha hangsúlyosabban foglalkoznánk a vidéki emberek gondjaival, és javasoltam, próbáljuk meg a jogszabályokat agrár témakörben – állattenyésztés, mezőgazdasági termesztés, értékesítés, szövetkezés, piacra jutás szempontjából – hatékonyabbá tenni. Hargita megye példája: a megye aktív lakosságának 56 százaléka mezőgazdaságból és erdőgazdálkodásból él. Tehát ilyen téren erősítenünk kell, még ha kevés is a pénz, a jogszabályokat oda kell igazítsuk, hogy a tíz szarvasmarhás vagy egy-két hektáros székelyföldi vagy partiumi erdélyi gazda ne ugyanazokkal a feltételekkel kelljen versenyezzen, mint egy, a bojárok után hátramaradt, sok száz hektáros területen dolgozó, nagy kombináttulajdonos, hanem válasszuk szét a dolgokat: legyenek kistermelők, kisállattenyésztők, illetve nagytermelők, s ilyen szempontból, azt hiszem, akármilyen rossz világot is élünk, ha a vidéki emberek számára a megélhetésben segítségre lehet az RMDSZ a szabályok igazítása, pontosítása, helyretevése szempontjából, akkor túl tudjuk élni ezt a válságos időszakot. 

          – Kisebbségvédelem terén az oktatási törvény ügyét nevezte rendkívül fontosnak. 

          – Amikor 2009 decemberében beléptünk a kormányba, tudtuk, hogy nehéz idők következnek. Tudtuk, hogy nem lesz pénz, tudtuk, hogy az RMDSZ nélkül nem lehet kormányt alakítani, mi lehetünk a mérleg nyelve, amivel jogszabály-módosításokat tudunk elérni. Ilyen volt az oktatási törvény, a Székelyföld sajátos helyzete, és vannak még jogszabályok, amelyekért lehet tenni, hogy úgy bebetonozzuk a jogainkat, hogy nehezen lehessen azokat megváltoztatni. 

          – Az oktatási törvény még mindig húzódik, a kisebbségi törvény sehol… 

          – A politika a kompromisszumok művészete. Én elégedett vagyok. 2009 decemberében léptünk be a kormányba, és már szinte ott tartunk, hogy a törvény el lesz fogadva. Nem tudom, melyik kisebbség az, amely ilyen gyorsan ekkora változást tudott elérni. Ez az egy év nagyon dús volt, ahhoz képest, hogy milyen változásokat akartunk elérni az egész társadalomban hétszázaléknyi parlamenti részvétellel, úgy hogy én meg vagyok ezzel elégedve, és bízom benne, hogy emellé fel tudunk sorakoztatni újabbakat. 

          – A megszorító intézkedések hatására sokan eltávolodtak az RMDSZ-től. 

          – A választók részéről érezhető a nagyfokú kedélyvesztés, de ez így van egész Európában, azt látom, hogy várják a konkrét, napi, kézzelfogható segítséget. Ezzel kell előremenni. Megtehetnénk, hogy mi is kilépünk a pálya szélére és fütyülünk, de én személy szerint úgy érzem, nem azért kaptam közel 70 ezer embertől mandátumot, hogy ezt tegyem. Tehát még egy ilyen nehéz helyzetben is előre kell menjünk, és bízom benne, ha túl leszünk ezen az időszakon, akkor minden olyan intézkedést, amit most sikerül életbe léptetni az emberek javára, értékelni fognak. 

 

(mózes)

Forrás: Népújság


Komment:

Az RMDSZ-es pártfunkcionáriusok NEM BELSO VÁLASZTÁSOK útján kerültek be a rendszerbe és az egyre magasabb pozíciókba. A klienteláris alapú válogatásnak évtizedes hagyománya van az RMDSZ-ben. Így, amíg belso kebelben nevelkedett vagy beemelt (és benevelt) személyek pozícióharcáról szól az elnökválasztás, túl nagy tétje nincs az ügynek. A szekér halad tovább a kijelölt úton: a mindennél fontosabb bársonyszékek felé.

T. Petra 

 

Oldal tetejére
„Az lesz a miénk, amit ki tudunk küzdeni magunknak!” (Kós Károly)