Egy éves lesz a GYES
 
Jövő év elejétől egy éves lesz a gyermeknevelési szabadság, a támogatás értéke azonban nem változik. A 12. hónap után a szülők fizetés nélküli szabadságra mehetnek, vagy visszamehetnek dolgozni, és akkor megkapják az 500 lejes ösztönző támogatást. A jelenleg GYES-en levő szülőkre a módosítások nem vonatkozik - jelentette ki Emil Boc miniszterelnök. 
 
Azok a nők, akik január elsejét követően szülnek, egy évig maradhatnak gyermeknevelési szabadságon és legkevesebb 600, illetve legtöbb 3400 lejes támogatást kaphatnak. Egy év elteltével kérhetik a fizetés nélküli szabadságot, ha viszont munkába állnak, akkor 500 lejes bónuszban részesülnek. Ezt a támogatást egyébként a szülő bármikor megkaphatja, amikor munkába áll a szüléstől számított 24 hónapon belül. 
 
"A jelenleg fizetett 198 ezer GYES változatlan marad" - hangsúlyozta a miniszterelnök. 
 
Emil Boc továbbá kijelentette, 2011-ben az önkormányzatokkal közösen bölcsődéket hoznak létre, illetve elfogadják a dadákra vonatkozó törvényt, továbbá tökéletesítik a bölcsődejegyekre vonatkozó jogszabályt. 
Elképzelhető, hogy néhány kórházat bölcsődékké alakítanak át a kereslet kielégítése érdekében. (realitatea) 
 

Komment:
 
Ez a hír leképezi az egész romániai politikai életet. 
A következetlen, meggondolatlan pillanat-politizálás, amelytől az ún. rendszerváltás óta a hideg kiráz mindannyiunkat, és amelybe az rmdsz dalolva hengergőzik bele minden alkalommal.
 
A szomorú az, hogy ez nem pusztán politikai húzás. Az erdélyi magyarság megmaradása elleni intézkedés. Tudjuk, (kivételesen) nem ez a cél vezérelte őket, de tény, hogy a gyermekvállalási kedv mélyrepülését fogjuk tapasztalni az elkövetkező években.  
 
Több városban megmozdulást terveznek a kismamák és érdekvédelmi szervezetek. Kolozsváron, december 8-án, 11 órakor gyülekeznek a Főtéren. Tiltakozni kell, tiltakozni kötelességünk, még ha tudjuk is, hogy reménytelen. 
 
Tarr Margit
 

Fejlemény:
 
 
Oldal tetejére
„Az lesz a miénk, amit ki tudunk küzdeni magunknak!” (Kós Károly)