Marad a két éves GYES
 
Az RMDSZ javaslatát fogadta el szerdán a kormány a gyereknevelési szabadságot illetően. Az elmúlt héten történt bejelentést követően, mely szerint Ioan Botis munkaügyi miniszter egy évre csökkentette volna a gyereknevelési szabadságot, az RMDSZ kormányzati tisztségviselői következetesen kiálltak a két éves periódus megmaradása mellett. 
 
Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter kijelentette: „már a kezdeményezés bejelentésekor biztosak voltunk benne, hogy ez nem elfogadható a kismamák számára, nem hat ösztönzően a gyermekvállalási kedvre. A koalíciós partnereket hosszas egyeztetés után ugyan, de meggyőztük, szükség van a kompromisszumra, a javasolt változat, a GYES egy évre való csökkentése nem vállalható.” 
 
A kormány szerdai ülésén végül két változatot fogadott el a gyereknevelési szabadságról, a jövendőbeli kismamák pedig jövő év január 1-jétől választhatnak a két verzió közül. Az egyik változat szerint lehetséges a két éves gyereknevelési szabadság, ebben az esetben legkevesebb 600 lej, legtöbb 1200 lej gyermeknevelési támogatásban részesülhetnek. A második változatot választók egy éves gyereknevelési szabadságot vehetnek ki, ebben az esetben is az alsó összeg 600 lej, a felső érték viszont 3400 lej, ugyanakkor azok a kismamák, akik ezt a lehetőséget választják és visszatérnek dolgozni, a 24 hónap leteltéig havonta 500 lejes fizetés-kiegészítésben részesülnek. (hírszerk.) 
 
Forrás: Transindex 
 

 
Komment:
 
Örvendünk. Hurrá! „Csak” az összeget csökkentették. 
Boc újfent hülyét csinált magából (és persze belőlünk). Szokásos. 
Általában a romániai politikusok viselkedése, következetlensége nem érdekel, de Boc erőlködése és bábként való táncoltatása még a legpasszívabb erdélyi, magyar, közélet iránt kicsit is érdeklődő egyénnek is vicces és egyben ijesztő is.
 
T.M.
 
 
Oldal tetejére
„Az lesz a miénk, amit ki tudunk küzdeni magunknak!” (Kós Károly)