Újévi egytálétel politikusok asztalára

Forrás: Lacikonyha mindenkinek – Unió Európa ízeivel

Készült: 2007 - 2010.
 
 
Frissen sült pártfalatkák, válogatott töltelékkel
 
Hozzávalók:
 
1 db. elégedetlenségi mutató
1 db. leszerepelt, rivális étel (lehetőleg ismert és tulipános)
néhány megmondóember (ízlés szerinti ideológiai irányzattal)
1 db. keretszervezet
legalább egy (lehetőleg az anyaországból beszerzett) magas hőfokon égő kemence, narancssárga berakásokkal
1 db. felfuttatott főszakács (mindenki számára legyen ismert)
1 db. elkötelezett pártlap
0,5 l őszintének tetsző kommunikáció
fél evőkanál tisztesség (helyettesíthető funkciókkal vagy megvehető pénzért a pótlószer)
3-4 db. kommunikátor 
1 kg régi szlogen
1,5 kg átvett ötlet, tervezet
 
A főétel elkészítése:
 
1. Legyünk nagyon figyelmesek és találjuk meg azt a pillanatot, mikor megérik az étkezni vágyók kedve arra, hogy valami újdonságot próbáljanak ki. (Ez nem könnyű feladat egy már megterített asztallal a hátunk mögött, de ne csüggedjünk!)
 
2. Bizonyosodjunk meg, hogy a mi fősztünkre is lesz vevő, így garantált a siker. 
 
3. Vegyünk elő egy régebbi szakácskönyvet – ha ilyen nincs birtokunkban, importáljunk profi szakácsokat más, a miénkhez képest mocskosabb, de jobban felszerelt és tapasztaltabb konyhákból – és tanulmányozzunk ezeket.
 
4. Találjuk meg azt a mesterszakácsot, kinek nevét ismerik és többé-kevésbé elfogadott. (Amennyiben úgy érezzük, hogy a fogyasztók bizalmát már eljátszotta, tegyünk arról, hogy eredményes kommunikáció útján kimagyarázzuk a viselt dolgokat.)
 
5. Az így szerzett szakács kezét mossuk meg jó alaposan, hiszen láttuk, kinek a kezét szorongatta egy időben...
 
6. Egy nagy tálban gyúrjuk össze a homályos elképzeléseket előre kidolgozott tervezetekkel, melyeket esetleg más konyhákból és gyorséttermekből csentünk el.
 
7. Amennyiben észrevesszük, hogy az így kapott massza göcsös, sok benne az olyan darabka, mely nem hajlandó a szakács keze alatt megtörni, azt azonnal dobjuk ki, különítsük el és zárjuk karanténba, mert még a sütés vagy fogyasztás közben valamilyen kellemetlenséget okoz nekünk!
 
8. Jó előre győzzünk meg mindenkit, hogy csak a mi főztünk a jó, és aki nem ebből eszik, az vagy őrült, gonosztevő, áruló vagy vega.
 
9. Egy ingyen kapott kemencében, felhasználva a segítő kezek támogatását, kezdjük el sütni óvatosan, hogy meg ne égjen, s ki ne tudódjon, hogy egy rakás alapanyagot kispóroltunk vagy épp be sem terveztünk.
 
10. Mikor már pirulni kezd a tészta, adjuk hírül, hogy ennél finomabbat senki nem evett még, és ezek után mi leszünk kistérségünk gasztronómiájának urai. 
 
11. Azokkal ne foglalkozzunk, akik nem hisznek ebben. Evőeszközt csak annak adjunk, aki szerintünk megérdemli.
 
12. Szerezzünk egy különleges, de jól csengő nevet az ételnek, amibe mindenki szívesen beleharapna.
 
13. A szakácsnak, kuktának és a személyzet többi tagjának is ígérjünk jó nagy szeleteket a leendő kajából.
 
14. Figyelem! Mindig, minden körülmények között legyünk alázatosak és tisztelettudóak, s nem utolsó sorban hűségesek azzokal szemben, akik segítettek sütögetni nekünk, és a kemencét adták!
 
A töltelék elkészítése:
 
1. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a már kész főétel magára nehezen fogyasztható, gyomorbántalmakat okozhat. Érdemes odafigyelni, hogy egy jó alapanyagokból összeválogatott tölteléket készítsünk, mely megkönnyíti az evést/etetést és hozzájárul a totális sikerhez.
 
2. Keressünk olyan hozzávalókat, melyek képességei vitathatatlanok.
 
3. Részesítsük előnyben azokat, melyek már más ételekben is jól teljesítettek. Amennyiben ilyet találunk, tisztítsuk meg az előző étkezések maradékától.
 
4. Szerezzük be ezeket a hozzávalókat, ha kell, nem kevés anyagi ráfordítással, zsarolással, esetleg hitegetéssel, úgy, hogy tudatosítsuk bennük: ettől nem hiteltelenné, sokkal inkább sikeressé válhatnak.
 
5. Fontos, hogy soha ne legyen világos számukra, hogy nélkülük főztünk egy nagy, kerek nulla.
 
6. Hangoljuk össze ezeket az elemeket és fordítsuk őket egy cél irányába: a Remekmű jobbátételére. 
 
Tálalás, egyéb utasítások:
 
Amennyiben már a főétel és a töltelék is megvan, emeljünk le a polcról néhány kerek, egészséges narancsot, vágjuk fel, és szórjuk meg vele az asztalt. Ez elősegíti majd az étel fogadtatását, és a főszakács kedve is jobb lesz tőle. A terítékre is figyeljünk oda, hiszen sok múlhat rajta. Vacsora előtt a házigazda, vagy egy tetszőleges személy, mondjon hangzatos köszöntőt. 
 
Művünket jegyeztessük be a központi Ételvizsgáló Bizottságnál, majd fogyasszuk egészséggel. A maradékot dobjuk riválisaink elé, akik bár így is elég teltek, azért meg-meg szagolják majd, irígységből. 
 
Jó étvágyat kívánunk!
 
d'Lera
 
Oldal tetejére
„Az lesz a miénk, amit ki tudunk küzdeni magunknak!” (Kós Károly)