Visszaszállították a román nyelvű szórólapokat

Számos esetben kizárólag román nyelvű reklámanyagok kerülnek a postaládákba

A csíkszeredai Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) szervezete a hétvégén összegyűjtött számos, román nyelven írt és a városban szétszórt reklámpapírt. A köteget az ifjak visszaszállították az illető cégnek, kérvén annak vezetőségét, hogy kétnyelvű szórólapokat juttassanak el a lakókhoz.
 
Tőke Ervin, az ifjúsági szervezet egyik tagja elmondta: a Domo által a városközpontban szétszórt, kizárólag román nyelvű reklámanyagok egy részét – szám szerint 114-et – összegyűjtötték és visszavitték a cég csíkszeredai kirendeltségéhez. Tőke Ervin kifejtette: Csíkszereda lakosságának nagy többsége magyar anyanyelvű, akik magyar nyelvű szórólapokat igényelnek. Az EMI ezen figyelemfelkeltő akciójának a célja az volt, hogy felhívják a cég illetékeseinek figyelmét: reklámanyagaikban is tartsák tiszteletben a város magyar lakosságát. Ezzel kapcsolatos álláspontjukat levélben is megfogalmazták és átadták a cég képviselőinek. Az ifjúsági szervezet aktivistája hozzáfűzte: a továbbiakban még terveznek hasonló jellegű akciókat más cégekkel szemben is, amelyek ugyancsak kizárólag román nyelvű szórólapokkal kommunikálnak.
 
Veress Dávid, az Édes Anyanyelvünkért Szövetség elnöke elmondta: a magáncégek esetében a saját döntési körükbe tartozik, hogy milyen nyelven szólnak a vásárlókhoz. A cégek részéről a kétnyelvű reklámanyagok gyártása elkötelezettség, jóérzés, piacérzék kérdése, vagyis, hogy az illető vállalat mennyire tiszteli és becsüli az adott közösséget, amelyhez szólni kíván. Ezenfelül pedig a civileknek egy fontos feladatuk, hogy rábírják a kereskedelmi egységeket – akiknek sokszor messze idegenben van a központjuk – a kétnyelvűségre. Hosszú távon mindenképpen fontosak a figyelemfelkeltő akciók – hangsúlyozta Veress.
 
Az ifjak hétvégi akciójával kapcsolatban a Domo csíkszeredai kirendeltségének vezetője, Csata Attila kifejtette: kérésüket helyénvalónak találja, és továbbította is a cég marketingosztálya felé, viszont furcsállja azt a módot, ahogy a fiatalok ezt lebonyolították, hisz a város magyarsága nevében beszéltek, de semmilyen ez irányú felhatalmazást nem tudtak felmutatni. Hozzáfűzte: a cég a magyarság felé magyarul kíván szólni, ennek bizonyságai az üzletben található kétnyelvű feliratok.
 
A Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség igazgatója, Kolcsár Béla elmondta: a cégeket nem kötelezhetik kétnyelvű szórólapok gyártására, hisz a törvények szerint az ország hivatalos nyelve a román, viszont ez nem zárja ki a magyar nyelvű reklámanyagok nyomtatásának lehetőségét.
 
Létai Tibor
Oldal tetejére
„Az lesz a miénk, amit ki tudunk küzdeni magunknak!” (Kós Károly)