Soós Sándorral, az EMI-tábor főszervezőjével beszélgettünk a rendezvény előkészületeiről: megtudtuk, hogy az erdélyi autonómiaformákról folytatott közbeszédben igazi premier lehet a borzonti tábor.

Tovább >>>

A csíkszeredai Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) szervezete a hétvégén összegyűjtött számos, román nyelven írt és a városban szétszórt reklámpapírt. A köteget az ifjak visszaszállították az illető cégnek, kérvén annak vezetőségét, hogy kétnyelvű szórólapokat juttassanak el a lakókhoz.

Tovább >>>

Szakács Júlia, a Bethlen-kollégium véndiákja, jelenleg az Erdélyi Magyar Ifjak szórvány szakcsoportjának vezetője elmondta: olyan rendezvény ez, ahol sorskérdések felvetésére és megvitatására gyűltek össze a résztvevők.

Tovább >>>

Első ránézésre a kétnyelvűség ellenfelei szokásos válaszlépésének tűnik a Díjkiosztás táblaügyben című írás, ahogy „poénkodásnak”, „hősködésnek”, „mezei csodának”, „szenzációhajhászásnak” állítja be a magyar feliratok kihelyezését a kétnyelvű Babeş-Bolyai Tudományegyetemen.

Tovább >>>

A Képviselőház és Szenátus keddi együttes ülésén jóváhagyta az új oktatási törvény azon formáját, amelyre a Kormány felelősséget vállalt. Az ellenzéknek két napja van az alkotmánybírósági fellebbezésre.

A kisebbségi oktatásban részt vevő diákok minden tantárgyat anyanyelven, azaz magyarul tanulhatnak, a román nyelv és irodalom kivételével.

Tovább >>>

Sajnálom, hogy segítenem kellett, örvendek, hogy segíthettem! Bárcsak ne kellett volna segédkeznem, de ha már úgy adódott, hogy szükséges volt, akkor örvendek, hogy itt lehettem, s segítséget nyútjattam. A kulcsemberek a maguk módján megköszönték nekünk, azaz Józsi bácsinak, Murphynek, Turi Lacinak, Zorádnak és nekem (Kiss Olivér).

Tovább >>>

Ritka és viszonylag ismeretlen betegséggel született egy gyergyószentmiklósi kisfiú. Az Apert-szindrómával diagnosztizált Balázs akkor válhat egészséges felnőtté, ha koponyáját, kezeit és lábait megoperálják. Szülei, a gyergyószentmiklósi Madarász család segítséget kér: önerőből nem tudják kifizetni a többmillió forintos beavatkozásokat.

Tovább >>>

Változnak az idők és változnak az étkezési szokások is. Most egy új étellel kedveskedünk az olvasóknak, hogy gyomruk mihamarabb hozzászokhasson a rohamos változásokhoz, a csípős ízvilághoz. Reméljük, segítünk ezzel, és betekintést nyernek a politikai főzőcske rejtelmeibe.

 
Tovább >>>

Nem kívánja magát újrajelöltetni a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöki posztjára a februári nagyváradi kongresszuson Markó Béla - jelentette be maga a szövetség elnöke szombaton Marosvásárhelyen, a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) ülésén.

Tovább >>>

Újraindult egy hetilap. Ismert a tény. Valóság. Kezembe került, kávézás közben. Belelapoztam, s ezeket a sorokat jegyeztem margójára. A hír nem újdonság, de a felvetett probléma nem hagy nyugodni. Félek!

Tovább >>>
A román állam hivatalos ünnepe legyen minden állampolgáré, ne csak a románoké - javasolja az EMNT.
 
Tovább >>>

Határon túli magyar egyházi méltóságokat fogadott Schmitt Pál köztársasági elnök advent alkalmából szerdán Budapesten, a Sándor-palotában. 

Tovább >>>

A Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) Romániában átvilágító testületként működik, ezen kívül bármely személy rendelkezésére bocsátja a rá vonatkozó - az egykori kommunista diktatúra titkosszolgálata által készített - jelentéseket. Ugyanakkor a tanács megszületése óta belpolitikai viták kereszttüzébe került, mozgástere szűkült.

Tovább >>>

Az RMDSZ javaslatát fogadta el szerdán a kormány a gyereknevelési szabadságot illetően. Az elmúlt héten történt bejelentést követően, mely szerint Ioan Botis munkaügyi miniszter egy évre csökkentette volna a gyereknevelési szabadságot, az RMDSZ kormányzati tisztségviselői következetesen kiálltak a két éves periódus megmaradása mellett.  

Tovább >>>

Az ünnepek közeledtével az Erdélyi Magyar Televízió idén is szeretne a gyerekek szívébe egy kis örömet lopni. Ezért jótékonysági akciót szervez a karácsonyi ünnepkörre, és Erdély több nagyvárosában- Marosvásárhely, Csíkszereda, Kézdivásárhely, Gyergyószentmiklós, Sepsiszentgyörgy, Kolozsvár, Székelyudvarhely-   gyűjtést rendez. Az adományok begyűjtésére, az adott települések római katolikus főesperesi hivatalait kérte fel az Erdélyi Magyar Televízió.

 
Tovább >>>

A magyar kormány a határon túli magyarságnak szánt eddigi támogatási rendszerek legjobb elemeit építi be a nemzetpolitika végrehajtási struktúrájába a benyújtott indítvánnyal - mondta Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes (képünkön) a Bethlen Gábor Alapról szóló törvényjavaslat expozéjában ma a parlamentben, ahol az MSZP, a Jobbik és az LMP vezérszónokainak felszólalásaival folytatódott a Bethlen Gábor Alapról szóló törvényjavaslat vitája.

Tovább >>>

Február végén tisztújító kongresszust tart a Romániai Magyar Demokrata Szövetség. Eddig Eckstein Kovács Péter elnöki tanácsos jelentette be szándékát, hogy indulni kíván a szövetségi elnöki székért. Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnökének neve is felmerült a szóba jöhető jelöltek között. 

Tovább >>>

Jövő év elejétől egy éves lesz a gyermeknevelési szabadság, a támogatás értéke azonban nem változik. A 12. hónap után a szülők fizetés nélküli szabadságra mehetnek, vagy visszamehetnek dolgozni, és akkor megkapják az 500 lejes ösztönző támogatást.

Tovább >>>
Erdélyi Magyar Néppárt: a pártalapításról szóló döntés – a határozat-tervezet bemutatásával, annak cikkelyenkénti vitájával együtt – mintegy 40 perc alatt született meg.
Tovább >>>

Díjazták Kalmár Zoltán újságírót, a nagyszebeni szórványmagyar közösséget összetartó munkájáért. A szabadkai Maurer Oszkár azért kapott elismerést, mert a szerémségi szórványmagyarságot védi az asszimilációtól. Elismerésben részesült a tordai Pataki József, aki több mint 2500 magyar honvéd sírját azonosította és emlékművet állított nekik.

Tovább >>>

Felszerelték az első kétnyelvű közúti táblát. Nagyszalonta határában igazítja útba a Magyarországról érkezőket.

Tovább >>>

Az erdélyi magyarok száma várhatóan 2032-ben egymillió főre csökken. A Magyar Tudományos Akadémia egy olyan programot indított, amely jelzi az egyes régiók népességének alakulását. Riportunk után kolozsvári stúdiónkat kapcsoljuk, ahol minderről többet is megtudhatunk.

Tovább >>>
Oldal tetejére
„Az lesz a miénk, amit ki tudunk küzdeni magunknak!” (Kós Károly)